top of page
  • bioana637

Structura partii accesibile a Universului – Metagalaxia

Updated: Feb 3, 2022



1) Sistemul Solar (Prima unitate de materie din Univers)

-Soarele sau corpul central: o stea care contine 99,86% din masa sistemului;

-8 planete mari (Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun);

-peste 60 de sateliti ai planetelor;

-peste 300 000 asteroizi; -aproximativ 600 de comete;

-banda Kuiper (in jur de 800 de corpuri descoperite pana in prezent) -materie interplanetara.


2) Galaxia (a doua unitate din Univers)

Galaxiile reprezinta un sistem de stele si materie interstelara situate intr-un spatiu avand diametrul de la cateva mii de ani lumina la cateva sute de mii de ani lumina. Galaxiile au diverse forme: spirale, lenticulare, eliptice sau neregulate.



O galaxie se compune din: stele (simple, duble sau multiple), nebuloase difuze, nebuloase planetare, roiuri stelare (globulare sau deschise) și materie interstelara.


Galaxia noastra, Calea Lactee (Milky Way) numara in jur de 150-200 miliarde de stele, are forma spirala, diametrul de 100 000 ani lumina si grosimea de 16 000 ani lumina.


Cea mai apropiata galaxie gigantica este galaxia M31 (nebuloasa din Andromeda) la distana de 2 000 000 ani lumina.


Galaxia Andromeda


3) Roiul de galaxii (a treia unitate de materie din Univers)

Galaxiile sunt distribuite in grupuri continand in jur de 20-30 de galaxii. Galaxia noastra si Galaxia M31 fac parte dintr-un roi de galaxii numit grupul local, care contine peste 35 de galaxii. Centrul gravitational al acestora se afla undeva intre Galaxia noastra si Nebuloasa din Andromeda.


In toate aceste sisteme stelare au loc transformari si miscari continue. Unele stele isi incheie existenta, iar altele iau nastere. Stelele au miscari proprii, spre exemplu, Soarele se deplaseaza in directia stelei Vega cu 20 km/s. S-au descoperit miscari ale stelelor in ansamblul lor, rotatia intregii Galaxii (200 milioane ani pentru Galaxia noastra) si miscarea intregii Galaxii.

bottom of page